Интересни факти и информация

Трансплантацията в цифри


35% от пациентите в листа на чакащите никога не получават орган

Изправени сме пред хроничен недостиг на органи за трансплантация. Според статистиката около 35% от пациентите в списъците на чакащите умират в Европа, докато чакат за орган. 35% от пациентите остават в списъка на чакащите и само 30% са трансплантирани.

12 души умират всеки ден

Това е броят на хората, които умират всеки ден, докато чакат за трансплантация.

135 милиона потенциални донори

Организацията Евротрансплант координира разпределението на органи в Европа. Тя обхваща редица европейски държави с общо население 135 милиона души или потенциални донори.

7000 органи и тъкани годишно

Благодарение на Евротрансплант всяка година 2000 донори даряват органите и тъканите си, за да спасят нечий живот. Повече от 7000 органи и тъкани се даряват годишно.

Преживяемост на трансплантираните органи?!

90% от трансплантираните органи функционират нормално 1 година, докато 70-75% - 5 години. Някои трансплантирани органи могат да функционират в ново тяло 20 или повече години.


Знаете ли, че....

spol... половите разлики нямат значение?

Сърцето, белите дробове и други органи и тъкани на жена могат да бъдат трансплантирани на мъж (и обратно).
 

... един донор може да подобри живота на 10 души?

Органите на един донор могат да спасят до 8 живота. Ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10.
 

bubregi... добре е, че хората имат по 2 бъбрека

Хората имат 2 бъбрека, но се нуждаят само от 1, за да живеят. Ето защо е възможно да се дари бъбрек и да се спаси живот. Бъбреците обикновено се даряват между близки членове на едно семейство, защото рискът от отхвърляне на органа е по-малък.
 

... човешките качества не се предават чрез трансплантация

Виждали сте в някои трилъри: след трансплантация на орган, човек придобива нови качества от своя донор. Това е пълна измислица, защото качествата на донора не се пренасят върху реципиента. Така че ако ви трансплантират сърце на велик художник, със сигурност няма да може да рисувате като Пикасо!
 

age...никога не е твърде късно да дариш

Въпреки че възрастта на донора е важна, за да бъде трансплантацията успешна, никога не е твърде късно да се дари орган. Ако сте напълно здрав, дори и на 80 г. все още можете да дарите орган или тъкан.

Често разпространени митове за трансплантациите

heart beatingЧовек не е мъртъв, докато сърцето му все още бие

Това е старо схващане за смъртта. Съвременната медицина е доказала, че истинската смърт на човек настъпва когато мозъкът умре. Функционирането на сърцето и белите дробове може да бъде изкуствено поддържано за известно време, но не такъв е случаят с мозъка. Мозъкът е отговорен за регулирането на физиологията на тялото и функционирането на целия организъм. Без него няма разсъдък, възприятия и интелект. Така че смъртта на мозъка представлява истинската смърт.
 

Лекарите са хора като всички останали и се поддават на фаворизиране и подкуп, когато избират на кого да дадат орган

Разпределението на органи се счита за най-спорната част от процеса на трансплантация от етична гледна точка. Ето защо, тя се базира на прозрачна и научно доказана софтуерна система, която елиминира човешките пристрастия. Има много фактори, от които зависи разпределението в софтуерната система (здравословно състояние на пациента, възраст, времето, прекарано в списъка на чакащите, съвместимост на тъканите и органите...), които елиминират възможността за пристрастно разпределение или субективно влияние на медицинския персонал в процеса на трансплантация.
 

Тялото на донора е обезобразено след взимане на орган

Това не е така. Органите се взимат чрез обичайни хирургични процедури, които щадят тялото на донора, без да го осакатяват. Това, което се вижда след екстракцията е нормален белег, подобен на такъв, оставен след операция на апендицит или на жлъчен мехур.
 

Има тайна медицинска организация, посветена на краденето на органи

Съществуването на такава организация никога не е било доказано в Европа. Процесът на трансплантация е сложна процедура, която изисква много технически познания и специално оборудване и не може да бъде успешно извършена извън специализирано медицинско заведение. Екстракцията на здрав орган от донор се различава от обикновена екстракция на болен орган, защото здравият орган изисква специална подготовка, за да бъде в състояние да продължи да функционира в ново тяло. Дори и да има богат човек, готов да плати за получаване на орган, би било много трудно да се намери подходящо съвпадение без задълбочени медицински изследвания.