Често задавани въпроси


Кой може да стане донор?

Всеки може да заяви желанието си да стане донор, дори лица под 18 годишна възраст. В някои страни като Хърватска и Словения всеки е донор, докато не заяви официално желание да не бъде донор. Моментът на смъртта на донора е от решаващо значение, когато лекарите трансплантолози решават дали органите са подходящи за трансплантация или не.

Има ли възрастов лимит за даряване на органи?

Най-общо казано няма възрастова граница за даряване на органи. Въпреки това, при даряване на органи от непълнолетен, е необходимо получаване на съгласие от родител или попечител на лицето. От медицинска гледна точка, има и някои ограничения или препоръки. Например сърце за трансплантация е най-добре да се вземе от донор до 60 годишна възраст или по-млад. Но медицинският статус и здравословното състояние на тялото на донора също се взимат под внимание. Така че, ако донорът е в добро здравословно състояние, органите му могат да се вземат, дори ако е по-стар от препоръчителната възраст. Дори хора на 70- и 80-годишна възраст успешно даряват органи, включително черен дроб и бъбреци, за да спасят живота на другите.

Кои органи могат да се дарят?

Донорството на органи може да спаси или подобри живота на много хора. Например един донор може да спаси до 8 живота със своите органи. И това, което е още по-впечатляващо – фактът, че една ретина и тъкан от донор могат да подобрят живота на до 50 души. Органите, които могат да бъдат дарени, са: бъбреци, бял дроб, сърце, черен дроб, панкреас и тънки черва. Следните тъкани могат да бъдат дарени: ретина, кости, вени, сухожилия, кожа и сърдечни клапи.

Какво се случва, ако някой иска да дари орган докато е жив?

Какво се случва, ако някой иска да дари орган докато е жив? Може да се дарява кръв - винаги има нужда от донори на кръв. Мъжете могат да даряват кръв на всеки 3 месеца, а жените – на 4. Костен мозък също може да се дари, както и част от черен дроб или бъбрек. Обикновено този вид даряване на органи става в рамките на семейството, тъй като е необходима генетична съвместимост, за да бъде по-успешна трансплантацията.

Какъв е основният критерий за разпределяне на органи?

Пациентите получават органи или тъкани след като се вземат предвид най-различни фактори: • Сходства между тъканите на донора и на реципиента • Степен на заболяване на реципиента • Възрастта на реципиента • Времето, прекарано в списъка на чакащите • Географско разстояние

Одобряват ли основните религии донорството?

Почти всички основни религии одобряват донорството. То основно се приема за въпрос на личен избор и израз на алтруизъм и желание да даряване на живот. Понякога се повдигат етични въпроси за определянето на нечия смърт. Някои вярващи смятат, че истинският момент на смъртта настъпва, когато сърцето спре да функционира напълно, докато според съвременната медицина смъртта настъпва, когато мозъкът на човека спре да функционира.

Наистина ли човек е мъртъв, когато органите му са взети за трансплантация?

Органи за трансплантация могат да се вземат само от хора, които са с диагностицирана мозъчна смърт. Според съвременната медицина, мозъчната смърт определено е необратим момент, в който жизнените функции на тялото вече не могат да бъдат възстановени. Например когато сърцето на човек спре, реанимацията може понякога да го върне към живота. Но в случай на мозъчна смърт, това вече не е възможно.

Може ли погрешно да бъде поставена диагноза мозъчна смърт?

Не. Мозъчната смърт се обявява от специална медицинска комисия, която се състои от трима лекари, които изследват тялото на пациента и неговите реакции няколко пъти, за да се избегне всякаква грешка. Ако лекарите подозират, че е настъпила мозъчна смърт, се извършват по-нататъшни тестове, които могат окончателно да го потвърдят.

Каква е разликата между мозъчна смърт и кома?

Мозъчната смърт настъпва в резултат на тежки мозъчни увреждания, които могат да бъдат причинени от мозъчен кръвоизлив или контузии на главата. Това спира притока на кръв в мозъка. А без него мозъкът не може да функционира правилно. Кръвта пренася кислород и хранителни вещества до мозъка, а без тях той не може да функционира нормално. Настъпва мозъчна смърт. След като мозъкът е мъртъв, не е възможно да го съживим. Сърцето може да бъде изкуствено стимулирано и да функционира след това, но състоянието на мозъка е необратимо. От друга страна, когато пациентът е в кома, мозъкът му продължава дафункционира с различна активност. Възстановяването на пациент от кома е възможно и зависи от състоянието на мозъка. Така че може да се заключи: състоянието на пациент в кома е обратимо и той може да бъде върнат към живот отново, но състоянието на човек с мозъчна смърт е за съжаление необратимо..

Как изглежда цялостният процес на трансплантация от началото до края?

• Стъпка: разпознаване на пациент в потенциална мозъчна смърт
• Задълбочено изследване на мозъчните функции на пациента със серия от предписани медицински тестове и методи за диагностика
• Ако смъртта на мозъка се потвърди, се проверява дали пациентът е в регистъра на донори или не. След това се осъществява контакт със семейство на пациента
• Ако семейството не възразява срещу трансплантацията, се подписва документ, за да стартира допълнителна процедура.
• Събират се медицински данни за пациента от семейството и тялото на донора се проверява внимателно, за да се определи състоянието на неговите органи и тъкани.
• Търси се подходящо съвпадение в базата данни с реципиенти на органи
• Следва трансплантацията, която включва: екстракция на органите от донора, запазване на органите в оптимално състояние и транспортирането им до болницата за трансплантация. Получателят на органите очаква там готов за хирургичната процедура.