Историята на трансплантациите

Донорство и трансплантации - Исторически важни събития

Историята на трансплантационната медицина започва с алтруизма на един брат близнак и сръчните ръце на американски хирурзи. До днес, историята на трансплантационната медицина непрекъснато се развива чрез извършване на серия от значими операции и от развитието на медицинските процедури.

 • Obit Organ Donor1954Първата трансплантация на човешки органи

  Повече от 60 години са минали, откакто е извършена първата трансплантация на човешки органи в света. През 1945 г. Роналд Херик дарява единия си бъбрек на своя брат близнак Ричард. Той спира да бъде зависим от диализа и това подобрява качеството му на живот. Американските хирурзи д-р Джоузеф Мъри и д-р Дейвид Хюм извършват първата трансплантация на органи в болницата Бирмингам в Бостън.


 • 1962The first deceased donor kidney transplant_MurrayПървата бъбречна трансплантация от трупен донор

  Гореспоменатите хирурзи, д-р Джоузеф Мъри и д-р Дейвид Хюм, извършват успешно първата бъбречна трансплантация от трупен донор. След тези постижения настъпват най-важните години в историята на трансплантационната медицина ... • 1963Lungs_Dr Hardy Бял дроб

  Д-р Джеймс Харди прави първата успешна белодробна трансплантация в Медицинския център на Университета Мисисипи.
 • 1966 Панкреас

  Д-р Ричард Лилехей и Уилям Кели в Университета Минесота извършват първата операция на панкреас.
 • 1967Liver and Heart_Strazl Черен дроб и сърце

  Д-р Томас Старцл извършва първата успешна трансплантация на черен дроб в Университета Колорадо в Денвър. През същата година е осъществена и първата сърдечна трансплантация от д-р Кристиан Барнард в болница „Гроте Шур” в Кейп Таун, Южна Африка. Историята на трансплантационната медицина отива по-далеч с изобретяването на донорската карта, развитието на лечебните заведения и медикаментите, както и неврологичните критерии, които са дали възможност на по-нататъшния напредък на трансплантационната медицина, както и нейното разширяване.
 • 1968The first donor card Първата донорска карта

  САЩ е първата държава, в която се учредява донорската карта като юридически документ в 50 щата за всички лица над 18 г. Това им позволява законно да дарят своите органи в случай на смърт. Определение за мозъчна смърт През същата година Харвардският Медицински институт формулира дефиницията за мозъчна смърт на базата на неврологични критерии, които стават основа при взимането на решение кои органи могат да бъдат дарявани. Първата банка за органи Първата организация за съхранение и даряване на органи, наречена "New England Organ Bank", е създадена в Бостън.
 • 1983Cyclosporine Циклоспорин

  Американската агенция по храните и лекарствата одобрява лекарството, наречено Циклоспорин, което се превърща в най-успешния препарат, който предотвратява отхвърлянето на трансплантиран орган. Благодарение на Циклоспорин, почти две трети от пациентите с трансплантирано сърце са в състояние да удължат живота си с пет и повече години.
 • 1984 Закон срещу трафика на човешки органи

  Американският Конгрес внася много важен законодателен акт, отнасящ се до проблема с трафика на органи, който го определя като незаконен. Мрежата за трансплантации и регистърът на потенциалните донори са създадени през 1984 г. Основната цел на Мрежата е да се гарантира, че разпределението на органи е справедливо и научно обосновано.
 • 1988 Viaspan

  Гореспоменатата Агенция по храните и лекарствата одобрява лекарството Виаспан, което драстично удължава времето за съхранение на дарен черен дроб.
 • 1990Donnall Nobel Prize Най-високото отличие за трансплантационна медицина - Нобелова награда

  Пионерите в трансплантационната медицина, д-р Джоузеф Мъри и д-р Доналд Томас, печелят Нобелова награда за техния неизмерим принос в тази медицинска област. Както вече споменахме, д-р Мъри е осъществил първата трансплантация на бъбрек още през 1954 г., а д-р Томас е извършил успешно първата трансплантация на костен мозък през 1968 г.
 • 1992Baboon Liver Transplant_Thomas Starzl Чернодробна трансплантация от павиан

  През следващите години трансплантационната медицина преминава отвъд границите на нашия вид и завладява области, немислими до този момент Първата трансплантация от павиан на човек се провежда през 1992 г. в медицинския център на Университета Питсбърг. Операцията е извършена успешно от лекарите д-р Сатору Тодо, д-р Андреас Цакис и д-р Джон Фънг под надзора на известния хирург д-р Томас Старцл.
 • 1998 1998 - Първата трансплантация на човешка ръка

  Първата трансплантация на човешка ръка е успешно извършена във френския град Лион. Сложната хирургична процедура е продължила 13 часа и е изпълнена от австралийския хирург д-р Ърл Оуен и френския хирург д-р Жан-Мишел Дюбернар.
 • 2008Departure of the Great man_Dr. Michael DeBakey Смъртта на великия човек

  Един от най-известните сърдечносъдови хирурзи в света, д-р Майкъл Дебейки, умира през 2008 г. В историята на трансплантационната медицина той ще бъде запомнен с въвеждането на революционни медицински процедури и устройства като байпаса, който помага на много пациенти със сърдечно-съдови заболявания.


 • 2005-2010 Извършване на трансплантация на лице

  Още едно от постиженията във френската трансплантационна медицина се осъществява през 2005 г. Д-р Бернард и д-р Жан-Мишел Дюбернар успешно трансплантират част от лице на пациент в Амиен. Пет години по-късно, хирурзите в болница „Вал Деброн“ в Барселона, извършват лицева трансплантация на пациент, който случайно се е прострелял в лицето.