За трансплантациите

Кои органи и тъкани могат да се даряват?

Трансплантацията на органи или тъкани понякога е единственият начин да бъде спасен животът на пациент или да се осигури задоволително качество на живот. Органите и тъканите могат да бъдат дарени от трупен или от жив донор. В първия случай, мозъчната смърт трябва да бъде потвърдена според законите на съответната държава, където е живял потенциалният донор. От друга страна, жив донор може да даде своето съгласие за дарението на органи или тъкани, но само след предварително одобрение от медицинските експерти (след извършване на медицински преглед на потенциалния донор, органна и тъканна съвместимост на донора и реципиента). . Трупен донор може да дари следните органи:
• сърце, бял дроб, бъбреци, черен дроб, панкреас, кожа, кости, тънки черва
и следните тъкани:
• роговица, сухожилия, хрущяли и кръвоносни съдове
Жив донор може да дари следните органи и тъкани:
• част от черен дроб
• бъбрек
• кръв, костен мозък

За да бъде процесът на трансплантация успешен, органите, тъканите и клетките трябва да бъдат трансплантирани навреме. За това се грижат специални медицински експерти и институции за запазване на органа, транспортиране и разпределение.

Бъбреци

kidneyХроничната бъбречна недостатъчност и нейните последици са най-честата причина за бъбречна трансплантация. Крайният етап на хроничното бъбречно заболяване води до бъбречна недостатъчност и създава необходимостта от трансплантиране на бъбрек. Бъбреците могат да бъдат дарени от трупен или от жив донор. Обикновено живите донори са най-близките членове на семейството (роднини) на трансплантирания пациент. По този начин се гарантира съвместимостта на органа и отхвърлянето му от реципиента се предотвратява. Основното предимство на бъбречна трансплантация от жив донор е намаляването на периода за изчакване за трансплантация, както и фактът, че един бъбрек, дарен от близък, функционира по-добре и по-дълго, отколкото бъбрек, дарен от трупен донор.

Сърце

Сърцето е най-натовареният орган в човешкото тяло. За сравнение - сърдечните мускули са два пъти по-натоварени от мускулите на краката. Трансплантацията на сърце се изпълнява най-често при пациенти със сърдечна недостатъчност - напр. сърдечни болести като кардиомиопатия (заболяване на сърдечния мускул), миокардит (възпаление на сърдечния мускул), което води до сърдечна недостатъчност, блокиране и стесняване на кръвоносните съдове. Сърдечните заболявания могат да бъдат лекувани с лекарства, въпреки че при някои пациенти трансплантацията на сърце е единственият начин животът им да бъде спасен.

Черен дроб

liverТрансплантацията на черен дроб често се използва като метод за лечение на остра или хронична чернодробна недостатъчност. Има два основни типа трансплантация: трансплантация от трупен донор или трансплантация на част от черен дроб от жив донор. Освен това, може да се извърши трансплантация, при която се разделя черният дроб на донора и по този начин се трансплантира на двама пациенти.

Бял дроб

lungsБелият дроб е дихателен орган, който осигурява кислорода в човешкото тяло. В зависимост от нуждите на пациента, може да се извърши трансплантация на един или и на двата бели дробове. Понякога, много рядко, операция за трансплантация на белия дроб се извършва едновременно с процедура по присаждане на сърце. Основните причини за необходимост от трансплантация на бял дроб може да бъдат обструктивна белодробна болест, идиопатична белодробна фиброза, кистозна фиброза и белодробна хипертония (високо кръвно налягане, което засяга артериите в белите дробове). Трансплантацията на бял дроб трае между 4 и 12 часа.

Тънки черва

tankocrijevoТова е частта от стомашно-чревния тракт, която се намира между стомаха и дебелото черво. Трансплантация на този орган не се извършва много често. Прави се когато тънките черва не функционират правилно. Проблемите могат да бъдат причинени от появата на следните заболявания: напреднал стадий на Болест на Крон, някои сериозни нарушения в храносмилането и Синдром на тънките черва (който може да появи в резултат на премахване на дебелото черво). Първата успешна операция на тънки черва е осъществена през 1988 г. Днес, над 85% от пациентите живеят година или повече след трансплантация на тънки черва.

Панкреас

Това е орган в тялото, разположен в коремната кухина близо до стомаха. Панкреасът регулира и произвежда хормони като инсулин, който е отговорен за регулиране на нивата на кръвната захар. Най-често панкреас се трансплантира заедно с бъбрек, тъй като повечето от пациентите имат сериозни проблеми с бъбреците, които са свързани с панкреасната недостатъчност. Трансплантация на панкреас се прави при пациенти с бъбречна недостатъчност, диабет тип 2 или при хора, които страдат от честа и тежка хипогликемия.